Voor wie? Professionals binnen preventie en gezondheidsbevordering die een brede doelgroep informeren en sensibiliseren rond gezondheid
Wat kan je verwachten?
Na deze vorming neem je heel wat tips en tricks mee waar je mee aan de slag kan om effectiever te communiceren naar je doelgroepen.
Wanneer? 22/04/2025 van 9u30 tot 16u00
Locatie:
Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Gustave Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
Prijs: 150 euro
Lesgever(s): Sien De Coninck
Extra info: lunch is voorzien
Voor inhoudelijke vragen contacteer sien.deconinck@gezondleven.be
Voor technische vragen contacteer academie@gezondleven.be
Je kan deze vorming ook aanvragen op maat van jouw bedrijf of organisatie. Wil je deze vorming organiseren voor een groep medewerkers of leden? Contacteer ons dan via onderstaand formulier voor meer praktische info.
Contacteer onsVoor wie? Werknemers van zorg- en welzijnsorganisaties en/of alle geïnteresseerden in gezondheidsvaardige organisaties
Intro: tijdens deze vorming leer je hoe je als zorg- of welzijnsorganisatie meer gezondheidsvaardig kan worden. Naast een theoretisch deel over een gezondheidsvaardige organisatie, worden concrete handvaten en voorbeelden gegeven van hoe écht aan de slag te gaan.
Wat kan je verwachten?
Wist je dat één derde van de Belgen beperkte gezondheidsvaardigheden heeft? Dat betekent dat ons zorgaanbod niet aansluit bij de noden van een grote groep mensen. Hoe kunnen we dit verbeteren? Een gezondheidsvaardige organisatie maakt het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk om informatie en diensten te vinden, te begrijpen en te gebruiken. EDit leidt niet alleen tot een betere gezondheid voor alle patiënten, maar biedt ook voordelen voor de organisatie zelf, zoals meer efficiëntie, werkgeluk bij medewerkers, en een sterker imago bij partners. Klinkt als iets voor jullie?
Deze vorming starten we met een theoretisch deel over de kenmerken en domeinen van een gezondheidsvaardige organisatie. We introduceren een kompas dat organisaties richting geeft in gezondheidsvaardig worden. In de namiddag gaan we aan de slag met concrete tools. Hierbij analyseren we de huidige situatie, en bedenken we samen aan acties die kunnen ondernomen worden om meer gezondheidsvaardig te worden. We geven ook voorbeelden van acties om gezondheidsvaardiger te worden. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke bewegwijzering in het gebouw, visueel materiaal tijdens zorggesprekken en vormingen voor het personeel.
Wanneer? 15 mei van 9u30 tot 15u30
Locatie:
Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Gustave Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
Prijs: 150 euro
Lesgever(s): Sien De Coninck
Extra info: lunch, fruit en koffie/thee/water zijn inbegrepen
Voor inhoudelijke vragen contacteer sien.deconinck@gezondleven.be
Voor technische vragen contacteer academie@gezondleven.be
Je kan deze vorming ook aanvragen op maat van jouw bedrijf of organisatie. Wil je deze vorming organiseren voor een groep medewerkers of leden? Contacteer ons dan via onderstaand formulier voor meer praktische info.
Contacteer onsVoor wie?
Iedereen geïnteresseerd in gezondheidsvaardigheden en gezondheidsvaardige organisaties. Specifiek is deze e-learning gemaakt voor zorg- en welzijnsorganisaties.
Inhoud
Deze e-learning doorloopt in één uurtje met jou alles wat je moet weten over gezondheidsvaardigheden en hoe je jouw organisatie gezondheidsvaardiger kan maken. We starten met de basis: de definitie en belangrijkste kenmerken van gezondheidsvaardigheden. Daarna zoeken we het antwoord op volgende vragen: Wie heeft beperkte gezondheidsvaardigheden? Wat zijn de gevolgen ervan? En wat zijn de oorzaken?
Vervolgens nemen we je mee in de theorie achter gezondheidsvaardige organisaties en de verschillende domeinen die daarbij horen. Na het theoretische deel maak je kennis met het kompas 'groeien als gezondheidsvaardige organisatie'. We laten je zien hoe andere organisaties hiermee aan de slag gingen en delen handige tools en inspirerende voorbeelden. Oh, en geen paniek: er is een pauze voorzien!
Wat kan je verwachten na deze e-learning?
Je bent vertrouwd met de begrippen 'gezondheidsvaardigheden' en 'gezondheidsvaardige organisatie'. Doorlopen meerdere medewerkers van jouw organisatie deze e-learning? Dan beschikken jullie over een gemeenschappelijke taal, en dat is handig!
Je staat stil bij het belang en de meerwaarde van inzetten op gezondheidsvaardigheden binnen je organisatie.
Je weet hoe je concreet met dit thema verder aan de slag kan gaan binnen jouw organisatie. Zo kan je de ambassadeur worden en mee draagvlak creëren om te groeien als gezondheidsvaardige organisatie.
Prijs: Gratis
Voor wie? (Beginnende) gezondheidsprofessionals die vertrouwd willen geraken met gedragsinzichten: medewerkers uit preventie-organisaties, zorgverstrekkers, gezondheidscoaches, beleidsmakers, docenten/studenten hoger onderwijs ...
In deze e-learning kom je te weten welke drempels en hefbomen mensen kunnen ervaren in het nastreven van een gezonde leefstijl. Met deze inzichten ben je beter in staat om effectieve preventieve acties, methodieken of coachings op te zetten. Tijdens deze vorming maak je kennis met het Gedragswiel en leer je de verschillende soorten gedragsdeterminanten kennen.
Wat kan je verwachten?
Je vertrekt in deze e-learning vanuit het Gedragswiel om een beeld te krijgen van de verschillende soorten gedragsdeterminanten. Deze oefen je in via een fictieve casus en tal van oefeningen. Op het einde heb je een goed overzicht van de soorten drempels die gedragsverandering in de weg kunnen staan.
Deze vorming bestaat uit een e-learningmodule die je op je eigen tempo kan doornemen. De e-learning kan bekeken worden op pc, tablet of smartphone. Gemiddelde leestijd: maximaal 1 uur.
Opbouw van de e-learning:
Deel 1: het Gedragswiel
Deel 2: drempels en hefbomen van gedragsverandering
Deel 3: een fictieve casus
Deel 4: oefenen met het Gedragswiel
Voor wie? Professionals
Deze e-learning is er voor alle professionals die willen dat hun aanbod toegankelijk is voor de doelgroep(en) met wie zij werken.
Wat kan je verwachten?
En dan ben je in een uurtje helemaal mee met elke B!
Voor wie? Intermediairs/professionals
Gezonde voeding op ooghoogte plaatsen, beloningssystemen voor fietsgedrag, pop-ups die je doen rechtstaan … De ene nudge is de andere niet, zeker wat effectiviteit betreft. De sprekers in deze webinar willen duidelijkheid scheppen in de veelheid aan soorten nudges en hun doeltreffendheid. Je krijgt een recente stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rond nudging en hoort ook enkele sprekers aan het woord over hun nudgingonderzoek of -materialen.
Wat kan je verwachten?
Opbouw van de webinar:
- Nudging binnen gezondheidsbevordering: wat en hoe? (Dr. Lien Van der Biest, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw)
- Nudgen naar gezonder eten, meer bewegen en minder lang stilzitten (Rosa Luyten, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw)
- Effectief nudgen: inzichten uit recent onderzoek (Dr. Lien Van der Biest, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw)
- Is iedereen even vatbaar voor nudging? Onderzoek over nudgeability (Prof. Dr. Denise de Ridder, Utrecht universiteit)
- Q&A
Deze vorming bestaat uit een opname van een webinar die plaatsvond op 2/12/2021. De opname duurt 2 uur en je kan ze bekijken op een tijdstip naar keuze.
Prijs: Gratis