Cursussen

Voor wie? Je mag je alleen inschrijven wanneer je voorgedragen wordt door een goedgekeurde Eerstelijnszone.

Iedere Bewegen Op Verwijzing-coach volgt een verplichte opleiding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Die duurt drie dagen en is alleen toegankelijk voor coaches van goedgekeurde projecten. Tijdens deze vorming raak je wegwijs in Bewegen op Verwijzing, je krijgt inzicht in kwetsbare groepen en je leert mensen motiveren. 

Wat kan je verwachten?

Voor de start: e-learning

Enkele essentiële begrippen en fundamentele elementen worden tijdens de e-learning overlopen. Deze zaken zal je wellicht tijdens elke coaching gebruiken.  

Dag 1: wegwijs in Bewegen op Verwijzing

Je krijgt informatie over gezondheidsbevordering en achterliggende factoren waarom mensen actief of inactief zijn. Ook dompelen we je onder in Bewegen op Verwijzing. Met informatie over materialen, software en administratieve verwachtingen. En over het lokale intersectorale netwerk, de communicatie met de huisartsen en de inhoud van de verwijsbrief. 

Begeleider: Karlien Devloo 

Dag 2: inzicht in kwetsbare groepen

Bewegen op Verwijzing richt zich op patiënten met een gezondheidsrisico en een passieve leefstijl. Tijdens de tweede dag maak je kennis met de doelgroep. Welke rol speelt lichaamsbeweging in hun leven? Wat houdt hen tegen om te bewegen? En hoe benader je hen als zorgverlener? 

Je leert van een ervaren coach in een regio met veel verschillende mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Ze deelt ervaringen over de rol van de coach en de vereisten van het lokale beweegaanbod. Daarbij staan acht b's centraal: bruikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, beschikbaarheid, begrijpbaarheid, bekendheid, betrouwbaarheid en begrip. 

Begeleiders: Tine Vangroenweghe en Dempsey Demeyer  

Dag 3: mensen motiveren

Vandaag leer je de ins en outs van motiverend interviewen – in de theorie én de praktijk. Met rollenspelen bereid je je voor op de individuele en groepsgesprekken. Ook krijg je inzicht in de zelfdeterminatietheorie. Die stelt dat er drie drijfveren zijn voor motivatie: competentie, autonomie en verbondenheid. 

Begeleider: Karlien Devloo 

Lees meer info over Bewegen Op Verwijzing-coaches.

Hoe?

Er wordt op een interactieve manier gewerkt tijdens de bijeenkomsten. Theoretische delen worden afgewisseld met heel praktische oefeningen. Naarmate de 3 dagen vorderen komen er steeds meer praktische oefeningen.  

Wanneer? 

  • 18/06, 23/06, 01/07/2025

Telkens van 09:00 u. - 17:00 u.

Locatie: Vlaams Instituut Gezond Leven, G. Schildknechtstraat 9, 1020 Laken 

Prijs: Gratis (als je na het volgen van de opleiding geen 2 jaar actief bent als Bewegen Op Verwijzing-coach dien je 900 euro te betalen voor de vorming)

Lesgever(s): Gezond Leven-stafmedewerkers  

Extra info: Lunch is voorzien

Voor wie? (Beginnende) gezondheidsprofessionals die vertrouwd willen geraken met de basics van gezondheidsbevordering. Bijvoorbeeld: medewerkers van preventie-organisaties, beleidsmakers, docenten uit hoger onderwijs ...

Deze e-learning geeft je de bagage om als (beginnende of ervaren) gezondheidsbevorderaar stevig in je schoenen te staan. Je maakt kennis met de 9 pijlers of het ‘DNA’ van kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering, die de rode draad vormen doorheen de opleiding. Je leert stap voor stap hoe je preventieve methodieken of acties ontwikkelt, implementeert en evalueert. Maar ook hoe je je extra kan inspannen voor groepen in maatschappelijk kwetsbare situaties.

Wat kan je verwachten?

In de e-learning komen volgende modules aan bod:

  • module 1: basisbegrippen gezondheidsbevordering
  • module 2: maak kennis met het werkveld
  • module 3: preventieve gezondheidsadviezen
  • module 4: ontwikkelen, implementeren en evalueren van preventiemethodieken
  • module 5: het DNA van kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering

Prijs: gratis

Lesgever(s): Lien Van der Biest

Voor wie?  Wil je je patiënten/cliënten beter kunnen ondersteunen in leefstijlveranderingen? In deze e-learning krijg je de basics van gezondheidscoaching onder de knie. 

Wat kan je verwachten?

De opleiding bestaat uit 3 e-learning modules:

1) Drempels en hefbomen voor gedragsverandering

2) Preventieve gezondheidsadviezen

3) Aan de slag met gezondheidscoaching 

Naast theorie en voorbeelden, krijg je ook oefeningen, gezonde pauzes en kennistestjes voorgeschoteld.   

Prijs: gratis

Wanneer: doorlopend beschikbaar

Extra info: je neemt de e-learning modules op je eigen tempo door en kan deze steeds opnieuw raadplegen.

Voor wie? 

Diëtisten, voedingsdeskundigen, gezondheidspromotors, studenten voedings-en dieetkunde,...

Wat kan je verwachten?

Deze e-learning gaat over voedselongelijkheid. Met voedselongelijkheid verwijzen we naar de ongelijke toegang die mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie hebben tot gezonde en gevarieerde voeding. 

De e-learning doorlopen, neemt ongeveer 90 minuten in beslag. De e-learning bestaat uit 5 modules die afzonderlijk van elkaar doorlopen kunnen worden:

-Wat is voedselongelijkheid?
-Waarom werken aan voedselongelijkheid?
-Drempels tot gezonde voeding voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.
-Hoe voedselongelijkheid bestrijden?
-Hoe aan de slag met voedselongelijkheid binnen jouw praktijk?

Prijs: Gratis

Voor wie? Professionals in de preventieve gezondheid

Wil je mensen stimuleren om gezonder te leven? Dan krijg je best inzicht in de determinanten van gezond en ongezond gedrag. Het Gedragswiel, dat ontwikkeld werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven, vat deze gedragsdeterminanten op een toegankelijke manier samen. Zo ben je alvast goed op weg naar een succesvolle gedragsverandering.

In deze e-learning gaan we samen op zoek naar de drempels en hefbomen voor mensen om gezond te eten.

Wat kan je verwachten?

Met deze e-learning krijg je inzicht in verschillende determinanten van gezond en milieuverantwoord eetgedrag, met het Gedragswiel als kader.

Als professional kan je hiermee mogelijke motieven herkennen  die aan de basis liggen van eetgedrag van een bepaalde doelgroep (bv. kinderen, jongeren, ouderen, …). Gezondheidsbevorderaars, interventie-ontwikkelaars, zorgverleners, beleidsmedewerkers, cateraars, retailers, bedrijven uit de voedingsindustrie, … die iemand richting de gezonde en milieuverantwoorde keuze willen sturen, vertrekken bij het uitwerken van acties het best vanuit een determinantenanalyse van de eetgewoonten van een bepaalde doelgroep.

Op die manier kunnen gerichte en effectieve acties worden opgezet om gezonder en meer milieuverantwoord eetgedrag te stimuleren. Zo kunnen diëtisten doelgerichter helpen bij het veranderen van eetgedrag, als ze bepaalde drijfveren van hun cliënten kennen. Maar ook retailers of bedrijven kunnen ons eetgedrag een gezondere en meer milieuverantwoorde richting uitsturen, door bijvoorbeeld in te spelen op bepaalde omgevingsdeterminanten.

Wanneer: Doorlopend beschikbaar

Locatie: Online

Prijs: Gratis

Je kan deze vorming ook aanvragen op maat van jouw bedrijf of organisatie. Wil je deze vorming organiseren voor een groep medewerkers of leden? Contacteer ons dan via onderstaand formulier voor meer praktische info.

Contacteer ons