Voor wie? Professionals binnen preventie en gezondheidsbevordering die een brede doelgroep informeren en sensibiliseren rond gezondheid
Wat kan je verwachten?
Na deze vorming neem je heel wat tips en tricks mee waar je mee aan de slag kan om effectiever te communiceren naar je doelgroepen.
Wanneer? 22/04/2025 van 9u30 tot 16u00
Locatie:
Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Gustave Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
Prijs: 150 euro
Lesgever(s): Sien De Coninck
Extra info: lunch is voorzien
Voor inhoudelijke vragen contacteer sien.deconinck@gezondleven.be
Voor technische vragen contacteer academie@gezondleven.be
Je kan deze vorming ook aanvragen op maat van jouw bedrijf of organisatie. Wil je deze vorming organiseren voor een groep medewerkers of leden? Contacteer ons dan via onderstaand formulier voor meer praktische info.
Contacteer onsVoor wie?
Diëtisten, voedingsdeskundigen, gezondheidspromotors, studenten voedings-en dieetkunde,...
Wat kan je verwachten?
Deze e-learning gaat over voedselongelijkheid. Met voedselongelijkheid verwijzen we naar de ongelijke toegang die mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie hebben tot gezonde en gevarieerde voeding.
De e-learning doorlopen, neemt ongeveer 90 minuten in beslag. De e-learning bestaat uit 5 modules die afzonderlijk van elkaar doorlopen kunnen worden:
-Wat is voedselongelijkheid?
-Waarom werken aan voedselongelijkheid?
-Drempels tot gezonde voeding voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.
-Hoe voedselongelijkheid bestrijden?
-Hoe aan de slag met voedselongelijkheid binnen jouw praktijk?
Prijs: Gratis
Voor wie? Wil je je patiënten/cliënten beter kunnen ondersteunen in leefstijlveranderingen? In deze e-learning krijg je de basics van gezondheidscoaching onder de knie.
Wat kan je verwachten?
De opleiding bestaat uit 3 e-learning modules:
1) Drempels en hefbomen voor gedragsverandering
2) Preventieve gezondheidsadviezen
3) Aan de slag met gezondheidscoaching
Naast theorie en voorbeelden, krijg je ook oefeningen, gezonde pauzes en kennistestjes voorgeschoteld.
Prijs: gratis
Wanneer: doorlopend beschikbaar
Extra info: je neemt de e-learning modules op je eigen tempo door en kan deze steeds opnieuw raadplegen.
Voor wie? (Beginnende) gezondheidsprofessionals die vertrouwd willen geraken met de basics van gezondheidsbevordering. Bijvoorbeeld: medewerkers van preventie-organisaties, beleidsmakers, docenten uit hoger onderwijs ...
Deze e-learning geeft je de bagage om als (beginnende of ervaren) gezondheidsbevorderaar stevig in je schoenen te staan. Je maakt kennis met de 9 pijlers of het ‘DNA’ van kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering, die de rode draad vormen doorheen de opleiding. Je leert stap voor stap hoe je preventieve methodieken of acties ontwikkelt, implementeert en evalueert. Maar ook hoe je je extra kan inspannen voor groepen in maatschappelijk kwetsbare situaties.
Wat kan je verwachten?
In de e-learning komen volgende modules aan bod:
- module 1: basisbegrippen gezondheidsbevordering
- module 2: maak kennis met het werkveld
- module 3: preventieve gezondheidsadviezen
- module 4: ontwikkelen, implementeren en evalueren van preventiemethodieken
- module 5: het DNA van kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering
Prijs: gratis
Lesgever(s): Lien Van der Biest
Voor wie? Professionals in de preventieve gezondheid
Wil je mensen stimuleren om gezonder te leven? Dan krijg je best inzicht in de determinanten van gezond en ongezond gedrag. Het Gedragswiel, dat ontwikkeld werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven, vat deze gedragsdeterminanten op een toegankelijke manier samen. Zo ben je alvast goed op weg naar een succesvolle gedragsverandering.
In deze e-learning gaan we samen op zoek naar de drempels en hefbomen voor mensen om gezond te eten.
Wat kan je verwachten?
Met deze e-learning krijg je inzicht in verschillende determinanten van gezond en milieuverantwoord eetgedrag, met het Gedragswiel als kader.
Als professional kan je hiermee mogelijke motieven herkennen die aan de basis liggen van eetgedrag van een bepaalde doelgroep (bv. kinderen, jongeren, ouderen, …). Gezondheidsbevorderaars, interventie-ontwikkelaars, zorgverleners, beleidsmedewerkers, cateraars, retailers, bedrijven uit de voedingsindustrie, … die iemand richting de gezonde en milieuverantwoorde keuze willen sturen, vertrekken bij het uitwerken van acties het best vanuit een determinantenanalyse van de eetgewoonten van een bepaalde doelgroep.
Op die manier kunnen gerichte en effectieve acties worden opgezet om gezonder en meer milieuverantwoord eetgedrag te stimuleren. Zo kunnen diëtisten doelgerichter helpen bij het veranderen van eetgedrag, als ze bepaalde drijfveren van hun cliënten kennen. Maar ook retailers of bedrijven kunnen ons eetgedrag een gezondere en meer milieuverantwoorde richting uitsturen, door bijvoorbeeld in te spelen op bepaalde omgevingsdeterminanten.
Wanneer: Doorlopend beschikbaar
Locatie: Online
Prijs: Gratis