Inschrijven

2024/12/02, 2024/12/10, 2024/12/18 - Bewegen Op Verwijzing-coach

Voor wie? Je mag je alleen inschrijven wanneer je voorgedragen wordt door een goedgekeurde Eerstelijnszone.

Iedere Bewegen Op Verwijzing-coach volgt een verplichte opleiding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Die duurt drie dagen en is alleen toegankelijk voor coaches van goedgekeurde projecten. Tijdens deze vorming raak je wegwijs in Bewegen op Verwijzing, je krijgt inzicht in kwetsbare groepen en je leert mensen motiveren. 

Wat kan je verwachten?

Voor de start: e-learning

Enkele essentiële begrippen en fundamentele elementen worden tijdens de e-learning overlopen. Deze zaken zal je wellicht tijdens elke coaching gebruiken. 

Dag 1: wegwijs in Bewegen op Verwijzing

Je krijgt informatie over gezondheidsbevordering en achterliggende factoren waarom mensen actief of inactief zijn. Ook dompelen we je onder in Bewegen op Verwijzing. Met informatie over materialen, software en administratieve verwachtingen. En over het lokale intersectorale netwerk, de communicatie met de huisartsen en de inhoud van de verwijsbrief.

Begeleider: Luc Lipkens

Dag 2: inzicht in kwetsbare groepen

Bewegen op Verwijzing richt zich op patiënten met een gezondheidsrisico en een passieve leefstijl. Tijdens de tweede dag maak je kennis met de doelgroep. Welke rol speelt lichaamsbeweging in hun leven? Wat houdt hen tegen om te bewegen? En hoe benader je hen als zorgverlener?

Je leert van een ervaren coach in een regio met veel verschillende mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Ze deelt ervaringen over de rol van de coach en de vereisten van het lokale beweegaanbod. Daarbij staan acht b's centraal: bruikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, beschikbaarheid, begrijpbaarheid, bekendheid, betrouwbaarheid en begrip.

Begeleiders: Tine Vangroenweghe en Dempsey Demeyer 

Dag 3: mensen motiveren

Vandaag leer je de ins en outs van motiverend interviewen – in de theorie én de praktijk. Met rollenspelen bereid je je voor op de individuele en groepsgesprekken. Ook krijg je inzicht in de zelfdeterminatietheorie. Die stelt dat er drie drijfveren zijn voor motivatie: competentie, autonomie en verbondenheid.

Begeleider: Luc Lipkens

Lees meer info over Bewegen Op Verwijzing-coaches.

Hoe?

Er wordt op een interactieve manier gewerkt tijdens de bijeenkomsten. Theoretische delen worden afgewisseld met heel praktische oefeningen. Naarmate de 3 dagen vorderen komen er steeds meer praktische oefeningen.  

Wanneer? 

  • 02/12, 10/12, 18/12/24

Telkens van 09:00 u. - 17:00 u.

Locatie: Vlaams Instituut Gezond Leven

Prijs: Gratis (als je na het volgen van de opleiding geen 2 jaar actief bent als Bewegen Op Verwijzing-coach dien je 900 euro te betalen voor de vorming)

Lesgever(s): Gezond Leven-stafmedewerkers  

Extra info: Lunch is voorzien

Stuur een e-mail naar contact@bewegenopverwijzing.be met je ELZ en contactpersoon. Na verificatie ontvang je de inschrijfcode.