Inschrijven

2024/09/16, 2024/09/19 - Generieke opleiding procesbegeleiding voor preventie binnen zorg en welzijn

Voor wie? 

Deze opleiding is alleen beschikbaar voor geselecteerde kandidaat procesbegeleiders in het kader van het project ‘Procesbegeleiding voor preventie binnen zorg en welzijn’.

Wil je jezelf kandidaat stellen als procesbegeleider? Bekijk de vacature en doe een aanvraag bij de partnerorganisatie van één van de gezondheidsthema’s: mondgezondheid, ondervoeding/gezonde voeding, psychofarmaca en/of val- en fractuurpreventie.

Klik hier voor meer info.

Wat kan je verwachten?

Tijdens deze generieke opleiding maak je kennis met het project ‘Procesbegeleiding voor preventie binnen zorg en welzijn’ en ontdek je hoe een procesbegeleider hét verschil kan maken voor ouderen door mee te timmeren aan een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid in woonzorgcentra en/of lokale dienstencentra.

Zit mensen helpen jou in het bloed en wil je aan de slag als procesbegeleider in woonzorgcentra en/of lokale dienstencentra?

Dan is deze opleiding iets voor jou!

Meer concreet?

Deze opleiding is een blended learning en bestaat uit een gevarieerde mix van e-learning modules, een online kennistest, een online lesmoment en een fysieke lesdag. De e-learning dien je op voorhand op je eigen tempo door te nemen (duurtijd ongeveer 1 dag). Ook de kennistest voltooi je voor het online lesmoment.

Concreet is de volledige generieke opleiding opgebouwd uit:

Deel 1: Het project van A tot Z

  • E-learning bestaande uit de volgende 6 modules:
Module 1: Situering project procesbegeleiding
Module 2: Leven en werken in woonzorgcentra
Module 3: Ontmoeten en ondersteunen in lokale dienstencentra
Module 4: Opdrachten procesbegeleider
Module 5: Gezondheidsbeleid in voorzieningen
Module 6: Praktische afspraken 

  • Kennistest (te voltooien vóór het online lesmoment)
  • Online lesmoment (uitwisseling over de verschillende modules en de kennistest)

Deel 2: Coachingsvaardigheden

  • Fysieke lesdag
Deel 1: Model van waarderende benadering
Deel 2: Model van verbindende communicatie

Wanneer?

  • 16 september 2024: 10u tot 12u (online lesmoment)
  • 19 september 2024: 9u30 tot 16u00 (fysieke lesdag)

Locatie? 

  • E-learning (inclusief kennistest) via lesplatform Gezond Leven Academie
  • Online lesmoment via Microsoft Teams
  • Fysieke lesdag coachingsvaardigheden: op locatie in Brussel

Prijs? Gratis

Belangrijk:

Het is nodig om klaar te zijn met alle modules van de e-learning én het maken van de kennistest vóór het online lesmoment. Voorzie dus zeker voldoende tijd om de verschillende modules van de e-learning door te nemen. We raden aan om de modules op verschillende tijdstippen in je agenda in te plannen tijdens de weken vóór het online lesmoment.

Extra info: over het project ‘Procesbegeleiding voor preventie in zorg en welzijn’

Vorige deelnemers aan het woord:

“Heel interessante opleiding, met veel nuttige tips en aandachtspunten. Ik kijk al uit naar het vervolg.” (anonieme procesbegeleider, oktober 2021)

“Zeer positief verrast door de kwaliteit! Deze opleiding geeft heel veel handvaten om te kunnen spreken mét elkaar i.p.v. tégen elkaar. Automatisch maak je ook een zelfreflectie en dit zorgt op zijn beurt weer voor nog meer kwaliteit om op een gelijkwaardig niveau van je team er een succes van te kunnen maken. De zeer bekwame lesgeefster is daarenboven een heel ervaren persoon met heel concrete adviezen om te kunnen en durven opstarten als procesbegeleider.” (Kirsten Cardone, december 2021)

“Het was een bijzonder boeiende opleiding, gegeven door een enthousiaste lesgeefster. Het deed je echt verlangen om het zo snel mogelijk in de praktijk te mogen gaan uitvoeren.” (Dieter Cloet, december 2021)

“Educating the mind without educating the heart is no education at all (Aristoteles) waarmee ik wil zeggen dat door de manier waarop het geheel is opgebouwd (de generieke en de thema-specifieke opleiding) ik voel dat het buiten het theoretische er ook veel ‘hart’ aanwezig is en dit ook afstraalt op mij als deelnemer waardoor het een mooi geheel wordt en niet enkel een ‘lesmoment’. Ik vond het een goede vorming. Ik krijg hierdoor ook het gevoel dat er voldoende ondersteuning aanwezig is indien nodig.” (Franja Marstboom, december 2021)

“Ik vond de vorming zeer doelgericht en praktisch. Het systematisch overlopen van de kennistoets vond ik erg goed. Van de fouten heb ik geleerd.” (anonieme procesbegeleider, januari 2022)

"Op een gevarieerde manier biedt de e-learning de mogelijkheid om je te verdiepen in de 'know how' van een project" (Lisa Taveirne, september 2023)

"De opleiding, ondersteuningsmateriaal en e-learning die Gezond Leven aanbiedt is zeer professioneel en onderbouwd. Je krijgt veel tips en duidelijke tools waarmee je meteen aan de slag kan gaan!" (Marleen Dethier, juni 2023)

"Een interactieve en afwisselende e-learning, die je perfect voorbereidt voor de volgende modules. Ook fijn dat er aandacht wordt gegeven aan voldoende (gezonde) pauzemomenten." (Tom Herremans, juni 2023)


Stuur een e-mail naar kathleen.decuyper@gezondleven.be om de inschrijfcode te ontvangen.